För dig som behöver en rollator

En rollator är ett hjälpmedel för att gå och stå. Den ökar självständigheten och skapar därmed ett mer aktivt liv. De finns många olika rollatorer och många tillbehör till dessa.


RollatorRollator – för vem?

En rollator är bra för dig som har svårt att gå, stå och/eller behöver vila med jämna mellanrum. Den ökar självständighet och ger ett mer aktivt liv.

Du kan lättare ta promenader, gå och handla eller varför inte hälsa på dina vänner.

Olika tillbehör till rollatorn:

  • Flaskhållare
  • Käpp- och kryckhållare
  • Brickor
  • Lampor
  • Ryggband
  • Korgar och väskor

Rollatorer finns även för inomhusbruk

Det finns även rollatorer som är anpassade för inomhusbruk. De är ofta lite lättare och gjorda för att smidigt kunna ta sig fram genom små rum.

Köpa rollator – få en på vårdcentralen

Om du behöver köpa en rollator kan du in första hand vända dig till din vårdcentral för hjälp. Där kan du få en rollator utskriven – alltså hyra för ingen eller en liten avgift. Då får du en rollator som landstinget har inhandlat. Om du vill ha en annan rollator kan du lägga till lite pengar själv, alltså själva mellanskillnaden.

Hjälp med inställningarna

På vårdcentralen får du också hjälp av en sjuksköterska, sjukgymnast eller en arbetsterapeut att testa ut och bestämma vilken rollator som passar dig bäst.

De hjälper även dig att ställa in din rollator och hjälper dig hur du ska gå med den. Rollatorns handtag ska vara i rätt höjd och du ska gå nära rollatorn så att du inte blir framåtböjd med sträckta armar. Rollatorns handtag ska nå handledsknölen när du som ska använda rollatorn står upp rakt och hänger armarna rakt ned utmed kroppen.

Köpa rollator – privat

Har du redan en rollator utskriven och vill ha en till, exempelvis för utomhusbruk så får du köpa denna själva. Det finns mängder av butiker där du kan köpa din rollator.

I vissa fall, om du exempelvis har nivåskillnader och inte orkar bära med dig rollatorn, kan du även få en utomhusrollator utskriven.

Vissa väljer dock att köpa en rollator privat hur som helst. Du kan nämligen då välja vilken modell du vill, vilken färg, vilka egenskaper. Det finns massor av rollatorer på marknaden som erbjuder det senaste.

Hjälpmedel i särskilt boende

Bor du i särskilt boende ansvarar kommunen för att du får de hjälpmedel som du behöver, där bland rollator.

Andra gå-hjälpmedel

Andra hjälpmedel för att kunna gå och röra sig säkert är käpp, kryckor, el-rullstol, rullstol och gåstativ. Gåstativ ser ut som en rollator fast har inga hjul på sig.